strona Torii Witamy na forum Torii! Zaloguj się, lub zarejestruj.
09.09.2010, 10:46:08
Strona główna Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
Aktualności: Witamy na forum Torii!

Forum Torii  |  TORII  |  Czasopismo (Moderator: rednacz)  |  Wątek: Torii #5 « poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Torii #5  (Przeczytany 803 razy)
rednacz
Global Moderator
Samurai

« : 28.02.2010, 18:57:26 »

Najnowszy, piąty numer Torii pojawi się w sprzedaży w połowie marca. Znajdą się w nim m.in. artykuły o: Kamikaze, kimonie japońskim, historii stosunków polsko-japońskich, Akirze Kurosawie (w 100. rocznicę urodzin), porównaniu etosu samurajskiego i rycerskiego, propagandzie militarnej w drzeworytach oraz wiele innych. Rusza także możliwość zamówienia Torii w przedsprzedaży i w prenumeracie. Zapraszamy do lektury!
Storm232
Gaijin
*

'You're my obsession.. My fetish, my religion..'

« Odpowiedz #1 : 01.03.2010, 16:01:57 »

To super! Uśmiech
A co do prenumeraty, to ja bym chciała. Język

'Sometimes I just want to go for a walk and hold her hand..'
rednacz
Global Moderator
Samurai

« Odpowiedz #2 : 01.03.2010, 16:08:21 »

Alez prosimy sie nie krepowac Uśmiech)))
Storm232
Gaijin
*

« Odpowiedz #3 : 01.03.2010, 16:10:22 »

Ależ oczywiście, nawet przez myśl mi to nie przeszło. Mrugnięcie

rednacz
Global Moderator
Samurai

« Odpowiedz #4 : 19.03.2010, 19:50:59 »

No i jest! Torii #5 wlasnie wyszlo z drukarni. W poniedzialek rozsylamy egzemplarze do prenumeratorów, w najblizszych dniach ukaze sie takze w Empikach, kioskach Ruchu, Komiksiarni, Druhu i sklepiku Waneko. Jestesmy ciekawi Waszych opinii o najnowszym numerze.
sylviak7
Gaijin
*

« Odpowiedz #5 : 28.03.2010, 14:32:12 »

Witam! Jestem nową czytelniczką Waszego pisma Uśmiech
Swój pierwszy numerek (czyli 5) zakupiłam w piątek w Empiku. Pismo bardzo ciekawe, oryginalne, zainteresował mnie też Wasz konkurs na napisanie haiku o Torii, jednakże jest jedno wielkie ALE - KARTKI WYPADAJĄ Smutny Już podczas przeglądania w autobusie wyleciała mi jedna kartka, a w domu kolejne...10! Słyszałam, że problem z niezbyt dobrym klejeniem Waszego pisma był już wcześniej, więc bardzo proszę coś z tym zrobić, może dobrym rozwiązaniem byłoby zwykłe szycie czasopism.

p.s. tworzę haiku, ale to trudniejsze niż mi się wydawało, bo np. ile sylab ma Torii? (3?) Trzeba tak dokładnie się trzymać zasady 5-7-5?
« Ostatnia zmiana: 28.03.2010, 15:08:38 wysłane przez sylviak7 » Zapisane
rednacz
Global Moderator
Samurai

« Odpowiedz #6 : 28.03.2010, 18:19:50 »

Cieszymy, sie, ze pismo sie podoba Uśmiech Gorzej z tymi kartkami - nam ani jeden egzemplarz sie nie rozwalil, ale delikatnie ujmujac, egzemplarze w empikach podlegaja wiekszej presji, niz u nas w magazynie. Jesli okaze sie, ze to nie jest odosobniony przypadek, chyba rzeczywiscie od #6 wrocimy na szycie. Zauwazcie, ze prawie co numer zmieniamy drukarnie, wiec to nie jest tak, ze nic z tym nie robimy (podobnie jak z jakoscia papieru - w tym numerze jest kreda). Kazda zapewnia, ze ich klej jest mocniejszy niz beton, ale weryfikacja nastepuje dopiero w rekach czytelnikow, niestety.
Jesli chodzi o haiku, to tak, trzeba sie trzymac zasady 5-7-5. Wiem, ze nawet Milosz sie jej nie trzymal, ale jak to mowia "nie 'Enter' tworzy wiersze..." Uśmiech I Torii to 3 sylaby Uśmiech
Storm232
Gaijin
*

« Odpowiedz #7 : 30.03.2010, 18:17:47 »

...ALE - KARTKI WYPADAJĄ Smutny Już podczas przeglądania w autobusie wyleciała mi jedna kartka, a w domu kolejne...10! Słyszałam, że problem z niezbyt dobrym klejeniem Waszego pisma był już wcześniej, więc bardzo proszę coś z tym zrobić, może dobrym rozwiązaniem byłoby zwykłe szycie czasopism.

Serio?? Mi jeszcze żadna kartka nie wypadła, wszystko elegancko się trzyma. I szczerze mówiąc te wydania podobają mi się bardziej niż pierwsze Torii. Chichot

A co do Torii#5 to jeszcze nie otrzymałam pisma, obijają (powstrzymuję się od wulgaryzmów Język)  się trochę w tym internetowym sklepie Kirin.^^

hijack
Gaijin
*

« Odpowiedz #8 : 04.04.2010, 01:57:34 »

ALE - KARTKI WYPADAJĄ Smutny Już podczas przeglądania w autobusie wyleciała mi jedna kartka, a w domu kolejne...10! Słyszałam, że problem z niezbyt dobrym klejeniem Waszego pisma był już wcześniej, więc bardzo proszę coś z tym zrobić, może dobrym rozwiązaniem byłoby zwykłe szycie czasopism.

To prawda, strony mi pięknie powypadały, trzeba było kleić. Wypadałoby na przyszłość coś z tym zrobić, to chyba mało profesjonalne...

A poza tym numer bardzo ciekawy, jeśli chodzi o treść. Szczególnie fajne teksty o kamikadze i Kurosawie Uśmiech Gratuluję.
Gorgona
Gaijin
*

« Odpowiedz #9 : 14.04.2010, 21:50:35 »

Mój pierwszy post na forum! ha ! poniżej kilka moich odczuć po przeczytaniu 5 numerów:
-co do kartek - faktycznie wypadają,
-prenumerata-super pomysł,
-podoba mi się,że w każdym numerze są recenzje książki,anime czy filmu,
-bardzo ciekawy felieton M.Poniedziałek, ale po przeczytaniu go naszły mnie pytania- czy tylko studiując japonistykę będzie znaczyło, że naprawdę się nią interesuje? co będzie decydować o tym czy naprawdę interesuję się Japonią czy może kieruje się modą? wydaje mi się,że warto wykorzystać mode na "japońszczyznę" żeby popularyzować japońską kulturę,tradycję itp.,
-bardzo ciekawy jest cykl artykułów o japonkach,
-dwie recenzje koncertów to chyba za dużo jak na jedno pismo...
- więcej konkursów!:)
-może warto, w jakiś bardziej wyraźny sposób,zaznaczyć że torii ma swoją stronę no i przede wszystkim FORUM, ludzie zaczną dyskutować ,może padną ciekawe propozycje co do artykułów.
Pozdrawiam!

atanna
Gaijin
*

« Odpowiedz #10 : 16.04.2010, 07:48:37 »

Mi także powypadały strony. Chichot Porównałam klejenie Torii z innymi czasopismami i te pierwsze wydawało mi się wyjątkowo płytkie.
A tak ogólnie odnośnie magazynu, to okładka podoba mi się najbardziej z dotychczasowych. Kredowy papier to również dobry pomysł. Nie przeczytałam jeszcze całego numeru, ale kilka artykułów przypadło mi do gustu m. in. moda na Japonię, czy ten o kamikaze.
Świetny numer, tylko te wypadające kartki.  Mrugnięcie
Miss Monday
Gaijin
*

« Odpowiedz #11 : 17.04.2010, 18:43:05 »

Gorgona: Chyba mnie zle zrozumialas. Nie chodzi mi o to, zeby "udowadniac", ze sie interesuje Japonia, wrecz przeciwnie. Chodzi mi o to, ze wiele osob w tej chwili twierdzi, ze sie interesuje Japonia, a nie wie o niej nic i nie probuje tego zmienic. Japonie wciska sie teraz wszedzie, szczegolnie tam, gdzie chce sie wyniesc mange na wyzsze poziomy. Bo konwent mangowy to obciach, konwent (czy nawet festiwal) milosnikow kultury japonskiej - to juz cos. To nic, ze z Japonia - poza manga - nie ma nic wspolnego.
Gorgona
Gaijin
*

« Odpowiedz #12 : 17.04.2010, 20:41:02 »

Rozumiem o co chodziło w felietonie. Podzielam twoje zdanie, że teraz wiele osób interesuje się Japonią bo to modne,oryginalne,wzbudza podziw w towarzystwie. W końcu ktoś to głośno powiedział (lub napisał).Dla mnie też konwent mangowy (a szczególnie cosplay'e -_-) to obciach, ale trzeba też przyznać ,że nie ma wielu imprez związanych z kulturą japońską (przynajmniej w Trójmieście),a jeśli już są, to prowadzą je wydawnictwa i tematyka kręci się wokół ich pozycji wydawniczych.(w Torii też pojawiło się kilka artykułów pod wydawnictwa...no ale rozumiem).
Jednak po przeczytaniu felietonu naszły mnie pytania,czy ja interesuje się Japonią bo to modne czy dlatego ,że mnie to interesuje. Nie będę ukrywać,że u mnie zaczęło się od anime i mangi ale z czasem już mi nie wystarczało. Uważam jednak ,że czasem manga i anime to dobry początek na zapoznawanie  się z kulturą Japonii.Od czegoś  trzeba zacząć.
Cieszę się też,że autorka podejmuje dyskusje o felietonie Uśmiech Szkoda tylko, że forum jest mało aktywne Smutny
Strony: [1] Drukuj 
Forum Torii  |  TORII  |  Czasopismo (Moderator: rednacz)  |  Wątek: Torii #5 « poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Forum Torii | Działające na SMF 1.1.5.
© 2005, Simple Machines LLC. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!